مراحل سه‌گانه پیشگیری از جرم در آموزه‌های قرآنی

پیشگیری از جرم که امروزه یکی از مهم‌ترین ارکان سیاست جنایی کشورها را تشکیل می‌دهد و در سیاست جنایی سازمان ملل نیز جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است، به دنبال یافتن جایگاه نامشخص خود در سیاست جنایی کشور ما نیز می‌باشد. این رویکرد اگر چه در حقوق کیفری سابقه‌ای بس طولانی دارد و یکی از آمال شکست خورده آن محسوب می‌شود اما از دیدگاه جرم‌شناختی همچنان در اولویت اول راهکارهای پاسخ‌گویی پیش دستانه به جرم محسوب می‌شود. از دیدگاه جرم‌شناسان اقدام کنشی در برابر جرم و انحراف مؤثرترین، کم‌ هزینه‌ترین و انسانی‌ترین اقدام محسوب می‌شود و به همین دلیل باید در اولویت اول سیاست جنایی کشورها قرار گیرد.

سیره نویسان و قرآن

قـرآن و سـیره نبوی که دو پـایه این تحقیق است، دو عنصر بسیار مهـم و تأثیرگـذار در زنـدگی و بالنـدگی جوامع اسـلامی به شـمار می‌رود. سیره‌نویسی نیز شاخه‌ای کهن و مهم از تاریخ‌نگاری است که به جهت محور قرار گرفتن رفتار و کردار رسول خدا(ص) در آن، تأثیر شایانی در چگونگی زیست مسلمانان داشته است. در این کتاب با مراجعه به منابع کهن و جدید سیره‌نویسی روند مراجعه به قرآن در مطالعات مربوط به سیره نبوی بررسی و پی‌گیری شده و سیر تطور آن و افزایش و گسترش مراجعه به قرآن توسط سیره‌نویسان از لحاظ کمیت و کیفیت نشان داده شده است.

روان‌شناسی در قرآن مفاهیم و آموزه‌ها

روان‌شناسی معاصر در چارچوب اثبات‌گرایی و تجربه‌گرایی شکل گرفته و به صورت نوشته و نانوشته، هشیار و ناهشیار، تحت تأثیر مبانیِ انسان‌شناختی، معرفت‌شناختی، هستی‌شناختی و روش‌شناختیِ اثبات‌گرایی است. «روان‌شناسی در رهیافت قرآنی» اقتضا می‌کند که همه این مبانی، بر اساس قرآن باشد؛ این روان‌شناسی، اگرچه از یک‌سو وامدار یافته‌های علمیِ مسلَّم روان‌شناسی معاصر است، لکن از سوی دیگر باید ذیل هندسه معرفتی اسلام باشد و با دیگر شاخه‌های علوم اسلامی انسجام و هماهنگی کافی داشته باشد.

شق القمر در ترازو

شق القمر به عنوان یکی از معجزات پیامبر معرفی شده است. این معجزه به آیه شریفه «اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانْشَقَّ الْقَمَرُ» و مجموعه ای از روایات شیعه و اهل سنت مستند شده است. آیه شریفه به چندین گونه فهم شده است که یکی ناظر بودن آیه شریفه به شق القمر درعصر پیامبر است و دومی ناظر بودن به شق القمر در آینده و ... مستندات روایی شق القمر نیز از چندین جهت محل تامل است که ضعف دلالی، سندی، محتوایی و ... تنها برخی از نشانه های بی اعتباری این روایات است. پژوهش پیش رو به روش کتاب خانه ای و با بررسی و تحلیل مستندات شکافتن ماه به سامان رسیده و نتیجه آن اثبات عدم دلالت مستندات شق القمر است.

درآمدی بر مفهوم تغییرات اجتماعی در قرآن

این نوشتار بر این مبنا به بررسی آیات قرآن که بیانگر روش‌ها، پیامدها، عوامل، شرایط، دلایل و در نهایت موانع ایجاد تغییرات است، پرداخته و با شرح آنها از کتب مختلف جامعه‌شناسی و نظرات مختلف در این حیطه، آراء قرآنی را از تفاسیر مختلف استخراج نموده و متناسب با هر مبحث نکاتی را مطرح کرده است.

رابطه دائم الفیض بودن خداوند با حدوث زمانی عالم از منظر آیات و روایات

پایانامه کارشناسی ارشد با موضوع " رابطه دائم الفیض بودن خداوند با حدوث زمانی عالم از منظر آیات و روایات "(رشته کلام ورودی 89)

اشتراک در RSS - 1393