پایان نامه دوره کارشناسی ارشد رشته تفسیر اثری (ورودی 1391)
با عنوان:نهاد خانواده در تفسیر نورالثقلین(گونه¬شناسی و ارزش¬گذاری)
تدوین: مهدی شارجبیان
موضوع این تحقیق «نهاد خانواده بر پایه تفسیر روایی نورالثقلین» است و روش آن کتابخانهای و نقلی ـ تحلیلی است. در این پژوهش به بررسی آنچه از دیدگاه قرآن کریم و روایات میتواند در راستای تحکیم خانواده مؤثر باشد پرداختهایم.
در این پژوهش ابتدا به کلیات و مفاهیم، سپس به گونه شناسی روایات تفسیری، و پس از ارزیابی روایات به بررسی ویژگیهای نهاد خانواده بر اساس تفسیرنورالثقلین پرداختهایم.
در بررسی روایات تفسیرنورالثقلین مشخص گردید از مجموع حدود 1053 روایت نقلشده ذیل 160 آیه از آیات خانواده، تعداد کمی قول یا رأی تفسیری از مفسران میباشد و سایر روایات از معصومین علیهمالسلام صادر گردیده است؛ که از بین آنها روایات صادرشده از امام صادق علیهالسلام و سپس امام باقر علیهالسلام نسبت به سایر معصومین علیهمالسلام از فراوانی بیشتری برخوردار میباشد.
همچنین در این پژوهش پس از شناسایی گونههای روایات تفسیری، مشخص گردید که برخی از گونههای تفسیری نسبت به سایر گونهها از فراوانی بیشتری برخوردار است؛ که به ترتیب آنها را بیان میکنیم: 1 ـ تفسیر فقهی 2 ـ تفسیر مفهومی 3 ـ تفسیر مصداقی 4 ـ ترسیم فضای نزول 5 ـ تفسیر باطنی 6 ـ تبیین آیات منسوخ 7 ـ تفسیر لفظی 8 ـ تبیین حکمت احکام 9 ـ تفسیر قرآن بدون اشاره به آیهای خاص 10- عمومات و اطلاقات
در فصل سوم به ارزیابی روایات تفسیری پرداخته و روایات ازلحاظ اعتبار سندی و تقطیع و عدم آن موردبررسی قرار گرفت. نهایتاً در فصل چهارم در رابطه با الگوی خانواده و ویژگیهای نهاد خانواده با توجه به روایات تفسیری نورالثقلین عناوین مهمی از مبانی خانواده و ویژگیهای خانواده را استخراج نمودیم؛ که برخی از ویژگیهای خانواده عبارتاند از: اهداف تشکیل خانواده نمونه ملاکها و معیارهای انتخاب همسر نمونه حقوق و وظایف اعضای خانواده نسبت به یکدیگر قواعد رفتاری معاشرت معروف با زنان، رعایت عدالت در خانواده، و... در روایات آمده است.
دیدگاه خود را بیان کنید