عاقبت به خیری در آیات و روایات

پایان نامه حاضر توسط خانم زهرا حسینی غریب دوستی از طلاب سطح 2 موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه تدوین گردیده است.
استاد راهنمای پایان نامه: حجت الاسلام و المسلمین آقای مهدی زندیه
استاد داور پایان نامه: سرکار خانم مرضیه اسکندرجوی

یکی از مسایل بسیار مهمّی که درباره آن نظرات مختلفی ارائه شده است، مسئله ی عاقبت به خیری می باشد. همین امر می تواند زیر بنای سعادت انسان باشد در سرای آخرت و برعکس ، یعنی عاقبت به شرّی عذاب اخروی و پشیمانی را به دنبال خواهد داشت. این مسئله آن قدر حائز اهمیت می باشد که در زندگی افراد مختلف نمونه های آن را بسیار دیده ایم. چه بسیار انسان هایی که در تمام عمر خود به خوبی و نیکی زندگی کرده اند، اما یک لحظه غفلت باعث می شود که خود را به لبه ی پرتگاه سقوط برسانند و چه بسا افرادی که در طول زندگی خود به دنبال شر و فساد بوده اند، اما با یک عنایت الهی مسیر حقیقی و واقعی را پیدا کرده اند و به اصطلاح عاقبت به خیر شدند. جریان این دو پدیده را می توان در زندگی شمرذی الجوشن و حرّبن یزید ریاحی مشاهده نمود. شمر قبل از واقعه ی کربلا از جمله افرادی بوده که از لحاظ ایمانی شهره ی عام و خاص بوده ولی در جریان کربلا آن مصیبت ها را به خاندان پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم وارد کرد و خود را در فهرست عاقبت به شرّان عالم قرار داد. اما حرّ فردی است که تا ساعتی قبل از شهادتش در جبهه ی مقابل امام علیه السّلام قرار دارد ولی به خاطر حیایی که از خود مقابل امام علیه السّلام نشان داد، جزء عاقبت به خیران عالم شد.
این تحقیق درهفت فصل تنظیم شده است:
فصل اول: کلیات و مفاهیم می باشد که در دو گفتار به بررسی طرح تفضیلی و مفاهیم می پردازیم.
فصل دوم : در این فصل ارکان عاقبت به خیری وعاقبت به شری را بررسی می کنیم .
فصل سوم: نظرات متکلمین را در مورد مفهوم عاقبت به خیری و عاقبت به شری را بیان می کنیم .
فصل چهارم نیز به دنبال بيان عوامل عاقبت به خیری درآيات می باشد که در این فصل هم سعی بر آن است که سرشاخه های اصلی این موانع به خوانندگان محترم ارائه شود.
فصل پنجم : در اين فصل عوامل عاقبت به خيري در روایات بررسي شده است.
فصل ششم : اين فصل موانع عاقبت به خيري در آيات را بررسي مي كند.
فصل هفتم: اين فصل موانع عاقبت به خيري در روایات را بررسي مي كند.
در ادامه ی تحقیق با توجه به مطالب ارائه شده به نتیجه گیری پرداخته تا عزیزانی که در راه رسیدن به رضوان الهی هستند، از این الگوها بهره ی کافی را ببرند و ان شاءالله در زمره ی عاقبت به خیران قرار گیرند.

استاد داور:

عاقبت به خیری در آیات و روایات | سامانه بازنمای دستاوردهای قرآنی