روش فرهنگ سازی پاکدامنی در قرآن
از کلیدیترین مقولات فرهنگی صحنهی مبارزه با استکبار جهانی (که به جدّ مورد توجه جهان غرب قرار گرفته و سردمداران آن بارها باصراحت و کنایه از برنامهریزی برای این مقوله سخن گفتهاند)، مسألهی اخلاق و عادات و رفتارهای جنسی مردم در ایران و کشورهای اسلامی است. اندیشمندان اسلامی باید به فکر راه حلی باشند تا نسلهای جدید و بهخصوص جوانان، توان آراسته شدن به پاکدامنی را پیدا کنند، و عموم مردم و افراد متقی بر این مسیر مستقیم، پایداری کنند. متأسفانه روشهای فرهنگسازی این مقوله و استقامت دادن مردم، از مدل روشنی برخوردار نبوده و همین امر موجب شده است تا تلاشهای فرهنگی و تربیتی دستگاهها و سازمانهای مربوط، رویشها و محصولهای بایسته را نداشته باشند و حتی اعتماد به دستگاههای حقوقی و انتظامی بهتدریج کمتأثیر شود و روز به روز از توان بازدارندگی برخوردهای انتظامی و قضایی کاسته شود.
نسخهی درمان دردها و راه برپاکردن عادلانهی اجتماعات انسانی و اسلامی، بازگشت به قرآن است. روشهای تحول در نزول تدریجی قرآن قابل کشف و استخراج است و میتوان از سیر اقدامات قرآن، مدلها و الگوهای سادهشدهای برای تحولات اجتماعی و اخلاقی جوامع جدید بهدستآورد. اصولا کنار گذاشتن این روشها باعث شد که اجتماعات مسلمانان از پیشرفت و پیشروی باز بمانند و نتوانند جامعههایی مَثَل و نمونه برای دیگران شوند. مؤسسهی قرآنی تمهید، یادگار ارزشمند استاد محمد هادی معرفت است که از سال 1385 ه.ش، بر مسألهی مهندسی فرهنگی متمرکز شده و درصدد است تا فرهنگسازی و بازسازی فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی را بر پایهی رهنمودهای قرآن سامان دهد. ازاینرو با رویکرد ترتیب نزولی (تنزیلی)، پیگیر شناخت روشهای فرهنگسازی است که از قرآن استخراج و استنباط شده باشد.
کتاب سیر فرهنگسازی پاکدامنی در قرآن، تلاشی بهمنظور کشف و استخراج روش قرآنی تحول جامعه از آلودگی به پاکدامنی اثر مفسر فرزانه استاد حجت الاسلام عبدالکریم بهجتپور است که با همکاری نشر هاجر به زیور طبع آراسته شده است. در این کتاب به مراحل تغییر و سیر قرآنی تحول از آلودگی جنسی به پاکدامنی توجه شده و تلاش میشود تا الگوی ایجاد پاکدامنی و پاسداشت آن را در جامعهی امروز ایران بهدست مخاطبان دهد. ساختار کتاب در یک مقدمه و چهار فصل تنظیم شده است و در آن مراحل تغییر مردم در حرکت بهسوی پاکدامنی از منظر قرآن، یعنی اجتناب دادن آنان از آلودگی و ارزشگذاری پرهیز از آلودگی جنسی، تثبیت ارزش پرهیز از آلودگی جنسی، هنجارسازی پرهیز از آلودگی جنسی در اجتماع مؤمن و راههای مراقبت از هنجار شکلگرفته بررسی میگردد. امید است که این مدل استخراج شده از آیات، ما را برای پیاده کردن فرهنگ پاکدامنی در جامعهی امروز یاری برساند. «بمنّه و کرمه»